Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Søvn

Børn der har brug for at sove, har selvfølgelig mulighed for det.

Børn har forskellige soverytmer når de er små. I Birgitte Gøye Børnehus for alle børn som udgangspunkt lov at sove til de vågner. Årsagen til det, er at søvn er meget vigtig for børns udvikling. Alt efter barnets alder kan for lidt søvn resultere i irritabilitet (dit lille barn bliver “pjevset”), større børn kan få koncentrationsbesvær, dårligt humør og nedsat indlæring. 

Det er vigtigt for os at være i dialog med forældrene om hvordan barnet sover/har sovet i hjemmet og hvordan og hvor meget overskud barnet har når de eksempel vis bliver hentet fra institution. Dette fortæller os noget om hvad vi skal være opmærksomme på ifht. barnets søvn i institutionen. Der laves ikke særskilte "væggetider" for børn der sover. Dels for at tilgodese det enkelte barns behov for søvn, og dels fordi flere børn sover sammen og dette derfor vil forstyrre andre børn bl.a. 

I linket herunder kan du læse mere om børn og søvn, og om hvorfor det der vigtigt at vi som voksne tilpasser os efter børnenes søvnbehov for at sikre de bedste vilkår for udvikling og trivsel. 

Anbefalinger for søvn | Borger | Sundhedsstyrelsen

 

Hvad gør vi i Hillerød kommune? 

I Hillerød kommune gælder følgende retningslinjer for sovende børn i dagtilbud. Med dagtilbud menes der kommunale og selvejende dagplejer, vuggestuer, børnehaver samt integrerede institutioner med driftsoverenskomst

Sove ude/inde

I Danmark har vi en kultur for, at vores børn sover ude, og det er derfor ofte en forventning og et ønske fra forældrene, at deres barn sover middagssøvnen ude.

Når temperaturen er under 10 minusgrader må børn ikke sove ude i henhold til sundhedsstyrelsens vejledning.
Der findes yderlige hensyn at tage for børn under 1 år, for tidligt fødte, samt syge og svage børn.

Der er intet sundhedsfagligt belæg for, at det er bedre at sove ude end inde i et velventileret rum med tilpas temperatur.

Sikker brug af seler

I vejledning til Lov om dagtilbud (2015) står der at ”det anbefales, at anvendelse af barneseler (soveseler) i dagtilbud i videst muligt omfang undgås. Hvor en anvendelse af barneseler undtagelsesvist findes nødvendig, bør der alene benyttes seler godkendt af Dansk Varefakta. Der henvises til Sundhedsstyrelsens rådgivningsnotat ”Anvendelse af soveseler i dagtilbud til børn”, som findes elektronisk. Her fremgår det, at uanset korrekt montering og overholdelse af diverse standarder kan ingen sele anses som fuldstændigt sikker for barnet.

Begrundet i sikkerhedsmæssige hensyn, i tråd med anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen er det i Hillerød Kommune besluttet at børn over 2 år ikke fastspændes i sele.

Brug af seler når børn sover

I forbindelse med brug af sele til børn under 2 år tjekkes der dagligt for, om selen er tilpasset barnet og sidder korrekt ifølge producentens anvisninger. Selen skal endvidere monteres korrekt i barnevogn/krybbe, så barnet ikke kan rejse sig eller sidde på knæ.

Da det er forbundet med potentiel fare for børn der sover uroligt, at være fastspændt i sele, er gældende praksis i Hillerød Kommune at der for børn under 2 år foretages en individuel vurdering af, om barnet er egnet til at sove fastspændt i sele eller om skal barnet sove inde på egen madras, eller i dertil indrettede liggehaller eller soverum med lave senge, så barnet kan ligge uden fastspænding. Endvidere skal det vurderes om barnet oplever selen som en fiksering, således at sovesituationen kan opleves negativt af barnet.

Denne vurdering foretages af ansvarshavende leder, ved tvivlstilfælde eller uenighed med forældre kontaktes dagplejeleder/områdeleder/tilsynsførende.

Barnet over 2 år må ikke sove i barnevogn eller krybbe uden sele, og sover derfor inde i soverum med lave senge/madrasser. I en overgangsperiode hvor barnet skal vænne sig fra at sove ude til at sove inde og alt efter den lokale institutions kapacitet kan barnet få mulighed for at sove i lave krybber/barnevognskasser, så børnene kan ligge uden fastspænding. Det samme gælder børn under 2 år som vurderes ikke skal sove i sele og derfor sover inde.

Barnevogne/krybber

Der stilles af institutionen barnevogne/krybber til rådighed. Ønsker forældrene at medbringe egen vogn aftales dette med ansvarlig leder/tilsynsførende. Barnevognen skal være i sikkerhedsmæssig korrekt stand og skal være godkendt af Dansk Varefakta. Barnevognen skal være forsynet med sele godkendt af Dansk Varefakta og kontrolleres før brug.

Tilsyn med sovende børn

Tilsyn og overvågning af små børn er fundamental, især fordi små børn ikke kan beskytte sig selv, og derfor er de overladt til de pædagogiske medarbejderes omsorg og opsyn.

Alle sovende børn skal tilses hyppigt.
Med ”hyppigt tilsyn” menes, at de pædagogiske medarbejdere er fysisk tilstede ved hver krybbe/barnevogn/madras gentagne gange under søvnen. Det er op til den ansvarshavende leder at udarbejde retningslinjer for, hvordan opgaven med hyppigt tilsyn løses forsvarligt lokalt – herunder også at definere hvad hyppigt tilsyn betyder under de lokale forhold, hvis der f.eks. ikke kan være en medarbejder fysisk tilstede hele tiden.

Lyd- og/eller billedovervågning (f.eks. babyalarmer) kan ikke udgøre det hyppige tilsyn alene, da det giver en falsk tryghed. Det kan lokalt vurderes om det kan være et brugbart supplement.

Sovemiljøer

Her henvises til pjecen ”Nyttig viden om sovemiljøer” som du finder nederst på siden.
 

Sovestillinger

I følge Sundhedsstyrelsens anbefaling, skal alle børn der ikke selv kan vende sig, og alle børn i sele lægges til at sove på ryggen for at forebygge vuggedød.

Puder

For børn under 1 år gælder det, at puder ikke anvendes, da de kan udgøre en sikkerhedsrisiko ifølge Sundhedsstyrelsen anbefalinger.

Sutter og suttekæder

Sutter tjekkes jævnligt for, om de er møre – dette gøres ved at trække i dem. Suttekæder må ikke benyttes, da de ifølge Sundhedsstyrelsen anbefalinger udgør en sikkerhedsrisiko.

Insektnet

Brug af insektnet bør undgås, men kan anvendes, hvis det vurderes at det er nødvendigt for at holde insekter ude af barnevogn/krybbe i sæson for stikkende insekter som myg, bier, hvepse m.m. Insektnettet skal passe til barnevognens/krybbens størrelse, da det ellers kan udgøre en sikkerhedsrisiko for barnet.
Ved brug af insektnet gælder det, at der skal føres hyppigere tilsyn end ellers.

Regnslag

Regnslag må ifølge sundhedsstyrelsens anbefalinger ikke benyttes til sovende børn, da det udgør en sikkerhedsrisiko.
Regnslag er beregnet til at sidde på barnevognen under transport, når det regner og kan benyttes til dette, når barnet er under konstant opsyn. Regnslaget skal være godkendt, passe til barnevognen, og det skal sikres at der er ilt nok til barnet. Regnslaget skal efter transport tages af barnevognen og tørres, da det ellers kan medføre udvikling af skimmelsvamp. 

Dokumenter

Nyttig viden om sovemiljøer

Shape Created with Sketch.